Hargai pengorbanan isteri, jauhi kecurangan

PERKAHWINAN membolehkan pasangan suami isteri menikmati kebahagiaan dalam kehidupan rumah tangga.

Malangnya sejak kebelakangan ini, isu kecurangan rumah tangga hangat diperkatakan di media-media sosial. Kecurangan juga bukanlah sesuatu yang baharu, malah telah banyak rumah tangga musnah angkara perilaku tidak berfaedah berkenaan sebelum ini.

Pasangan mana yang mahu suami atau isteri mereka curang, tetapi apabila berlaku kecurangan ramai yang tertanya-tanya kenapa ia boleh berlaku. Isteri yang cantik seperti model atau suami yang kaya juga tidak terlepas menjadi mangsa kecurangan pasangan.

Dalam buku Why Do Men Cheat karya Randy Wallace, penulis cuba menjelaskan kepada golongan wanita bahawa lelaki bersikap curang kerana itu yang lelaki mahukan. Kenyataan ini barangkali pahit untuk ditelan oleh kaum Adam tetapi itulah hakikatnya bagi sesetengah kes kecurangan suami. Sebagai lelaki, salah satu cara yang boleh kita lakukan untuk menghindari kecurangan adalah dengan mengingati pengorbanan seorang wanita bergelar isteri dan ibu kepada anak-anak kita setiap kali bisikan jahat untuk curang terlintas di fikiran.

Ingatlah pengorbanan isteri sejak awal pagi lagi telah bangun untuk menyediakan sarapan sedangkan kita masih lena di atas katil. Selepas menyiapkan anak-anak, mereka pergi menghantar anak-anak ke sekolah sebelum menempuh kesesakan lalu lintas ke tempat kerja.

Setibanya di rumah selepas habis bekerja, tugasan si isteri belum berakhir. Kerja rumah seperti memasak, mengangkat dan melipat pakaian menanti sedangkan si suami biasanya hanya berehat menonton televisyen di ruang tamu.

Pakaian kotor juga perlu dibasuh selain menyiapkan juadah makan malam. Pada tengah malam pula, apabila anak kecil menangis dan meragam, si isteri hampir sepanjang malam tidak tidur menjaga anak-anak.

Tiada apa yang isteri harapkan sebagai balasan pengorbanan mereka selain kesetiaan si suami. Bukanlah pengorbanan mereka dibalas dengan mencari wanita lain setelah berjaya dalam kerjaya atau sudah mempunyai wang lebih.

Hargai isteri ketika kasih sayangnya masih kuat kepada kita. Usah pada satu masa, cinta dan kasih mereka sudah pudar angkara kecurangan kita, baru kita hendak menghargai pengorbanan mereka. Ketika itu pujuk rayu kepada mereka tidak lagi bermakna.

SUMBER BERITA : SINAR HARIAN

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

Latest News

News
Adinda

Hargai pengorbanan isteri, jauhi kecurangan

PERKAHWINAN membolehkan pasangan suami isteri menikmati kebahagiaan dalam kehidupan rumah tangga. Malangnya sejak kebelakangan ini, isu kecurangan rumah tangga hangat diperkatakan di media-media sosial. Kecurangan

Share
Read More »

Our Gallery

Follow Us

Scroll to Top
Scroll to Top

Terima kasih kerana hubungi saya.. Kami menyediakan Pakej Perkahwinan Lengkap 2024-2025.. Boleh share sikit info untuk memudahkan

%d bloggers like this: