Negeri Sembilan Akan Beralih ke Fasa 4 (PPN) Seminggu Lagi

PORT DICKSON: Negeri Sembilan dijangka dapat beralih kepada Fasa 4 Pelan Pemulihan Negara (PPN) dalam tempoh seminggu lagi sekiranya tidak berlaku peningkatan kes Covid-19 dalam tempoh tersebut. 

Menteri Besar, Datuk Seri Aminuddin Harun berkata, bagaimanapun sekiranya melihat kes jangkitan yang berlaku ketika ini, Negeri Sembilan sudah layak untuk beralih ke fasa tersebut.

“Semua tunggulah dalam seminggu ini, insya-Allah kalau tidak ada apa-apa yang mengejutkan atau tiada kes yang terlalu tinggi. Jika bilangan masih 170 hingga 200 kes Covid-19 peralihan ini akan dapat dicapai. 

“Jika mengikut kiraan memang sudah layak cuma kita diminta memantau selama seminggu dan seterusnya beralih ke Fasa 4. Bagaimanapun, ia bergantung kepada penurunan kes,” katanya selepas merasmikan Majlis Penyampaian Hadiah Utama Cabutan Bertuah Cukai Taksiran Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD) 2021 di sini hari ini.

Pada program ini tersebut seramai 58 orang pemenang ditentukan dengan masing-masing menerima hadiah antaranya sebuah kereta Perodua Axia, motosikal Yamaha Y15, telefon bimbit IPhone 12 dan komputer riba.

Sementara itu, menurut Aminuddin, kerajaan negeri juga sudah bersedia untuk menerima kedatangan pelancong apabila sempadan negeri dibuka kelak. 

“Apabila dibenarkan rentas negeri saya rasa tiada masalah kerana di negeri ini 80 peratus rakyat sudah mendapat dua dos dan pekerja hotel di Port Dickson juga 100 peratus telah lengkap menerima vaksin.

“Sekiranya rentas negeri dibenarkan sahaja nanti, kami bersedia menerima kedatangan kehadiran pelancong dan mereka boleh melawat ke pantai peranginan di daerah ini,” katanya.

Negeri Sembilan hari ini mencatatkan jangkitan Covid-19 sebanyak 198 kes.

Sumber : Utusan Digital

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

Latest News

Our Gallery

Follow Us

Scroll to Top
Scroll to Top

Terima kasih kerana hubungi saya.. Kami menyediakan Pakej Perkahwinan Lengkap 2024-2025.. Boleh share sikit info untuk memudahkan

%d bloggers like this: